Program NCK Polsko – Ukraińska Wymiana Młodzieży

Nazwa zadania

BWP? Braterstwo, wolność, przyszłość? – młodzieńcza wizja wspólnego świata!

Czas realizacji:

od 24.08.2015 roku do 30.09.2015 roku,

liczba uczestników

liczba opiekunów

tłumacz

grupa polska

25

3

1

grupa ukraińska

22

3

Celem zadania było wzajemne poznanie się młodych Ukraińców z Iwano-frankiwska i młodych Polaków z Powiatu Nowosolskiego, poznawanie historii i kultury Ukrainy i Polski oraz przygotowanie montażu muzyczno – taneczno – malarskiego pt. „ BWP- Braterstwo, Wolność, Przyszłość”. Spektakl obejmował taniec, śpiew, muzykę i obraz oraz odzwierciedlał w sposób ekspresyjny, nowoczesny i żywiołowy marzenia i dążenia młodzieży miał ukazać jak młodzi ludzie widzą przyszłość na tle wspólnej historii, folkloru i kultury obu narodów. Dodatkowo, podczas prac na scenariuszem spektaklu, opracowywany był słownik polsko-ukraiński. Wszystkie zamierzenia i oczekiwania zostały osiągnięte. Spektakl bardzo się podobał zgromadzonej na sali publiczności, uczestnicy projektu zostali nagrodzenie gromkimi brawami.